Κυριακή 12 Απριλίου 2009

Εξουσία και αγάπη


Η δυσκολία να κατανοήσουμε την εξουσία, όχι τόσο στην άσκηση της, όσο στην ουσία της, πηγάζει κυρίως από το γεγονός ότι είναι ενσωματωμένη σε κάθε πράξη μας, ατομική, συλλογική, προσωπική, κοινωνική, οικονομική κ.λ.π.
Αυτή είναι και η μεγάλη της δύναμη. Κρυμμένη στις δραστηριότητές μας , είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κατανοήσουμε την βία που εμπεριέχει , το πως την εμφανίζει και κυρίως το πώς μας επηρεάζει με δραματικό τρόπο έμμεσα και άμεσα.

Εδώ και πολλά χρόνια με απασχολεί η κατανόηση της, κινούμενος
ιδεολογικά και με ανάλογη πολιτική και κοινωνική δράση στο χώρο της αντι εξουσίας.

Δίνω ένα ορισμό της εξουσίας: είναι η άσκηση βίας οποιασδήποτε μορφής ή έντασης, που αποσκοπεί στον άμεσο ή έμμεσο έλεγχο του ανθρώπου, ως ατόμου ή συνόλου, για την επίτευξη κάποιου σκοπού. Σημειώνω πως είναι ιδιαίτερα δύσκολος ο ορισμός της, και στη ανάλογη βιβλιογραφία θα βρείτε πολλούς. Πάντως, η έννοια της βίας είναι το κλειδί για τη κατανόησή της.

Όλοι /ες ξέρουμε τι σημαίνει βία. Όμως κυρίως τη ξέρουμε στην «καθαρή» μορφή της. Καταλαβαίνουμε όλοι τη σωματική βία, αλλά δυσκολευόμαστε να την διακρίνουμε στις άλλες μορφές της. Η έννοια της βίας έχει σχέση με την επιβολή, δηλαδή με τη δύναμη που ασκείται, φανερά ή καμουφλαρισμένα για την επίτευξη του σκοπού. Κατά συνέπεια μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε την τεράστια ποικιλία μορφών που έχει στη ζωή μας. Οτιδήποτε μας ετεροκαθορίζει, όπως τα στερεότυπα, η ηθική, τα πρότυπα κ.λ.π. είναι βία, τις περισσότερες φορές ήπια καμουφλαρισμένη και ίσως πιο επικίνδυνη.

Το στοιχείο που κάνει την εξουσία πιο εκλεπτυσμένη στην εφαρμογή της είναι ο φόβος. Η βία του φόβου είναι η απόλυτη εξουσία. Τα καθεστώτα στις διάφορες εποχές διαχειρίστηκαν την εξουσία διαχειριζόμενα το φόβο των υπηκόων τους.

Αφορμή για αυτά τα λίγα περι εξουσίας είναι ότι αυτό το καιρό γράφω στίχους που διαπραγματεύονται τη σχέση αγάπης και εξουσίας μέσα από προσωπικά και όχι μόνο βιώματα, και κυρίως τη
διαχείριση του φόβου της απώλειας της αγάπης, που κάνει τον ένα εξουσιαστή και τον άλλον εξουσιαζόμενο.

Η δημοσιοποίηση των στίχων στο επόμενο post.

AlexMil

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Αναμένω με ενδιαφέρον τους στίχους, λοιπόν!